နီကိုတင္းဓာတ္ပါေသာ ပီေကမ်ား မ်ားမ်ား
စားျခင္းသည္ ခံတြင္းကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို တိုးတက္လာေစေၾကာင္း ဆရာ၀န္မ်ားက သတိေပးလိုက္သည္။
ေဆးလိပ္ႏွင့္ စီးကရက္မ်ားတြင္ ထည့္သြင္း
ေလ့ရွိသည့္ နီကိုတင္းဓာတ္ကို ပီေကမ်ား
အတြင္း ထည့္သြင္းထားေလ့ရွိတတ္ၿပီး ထို
ပီေကမ်ားကို အလြန္အကၽြံစားပါက ခံတြင္း
ကင္ဆာ ျဖစ္ေပၚႏိုင္မည့္ အႏၲရာယ္မွာ တစ
ထက္တစ မ်ားျပားလာမည္ဟု လန္ဒန္တကၠ
သိုလ္မွ ေဒါက္တာမိုင္တက္ခ္တားက ေျပာ
ၾကားခဲ့သည္။ နီကိုတင္းႏွင့္အတူ ေရာေႏွာပါ၀င္ေနေလ့ရွိသည့္ ကတၱရာဓာတ္ႏွင့္ အျခားဓာတုဓာတ္ေပါင္းမ်ား
ကလည္း ခံတြင္းကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ FOXM1ဆိုသည့္ ဗီဇဆဲလ္မ်ားကို လံႈ႕ေဆာ္ေပးေၾကာင္း ေဒါက္တာတား
က ရွင္းျပသည္။ ၎သည္ ႏွစ္ရွည္လမ်ား ပီေကဆြဲစားေနသည့္ လူနာ(၇၅)ဦးကို ေလ့လာၾကည့္ခဲ့ရာ ၎တို႔
ခႏၶာကိုယ္ရွိ ခံတြင္းကင္ဆာကို ခုခံႏိုင္သည့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားမ်ား ပ်က္စီးသြားခ်ိန္တြင္ အသစ္တစ္ဖန္ အစားထိုး
မႈမွာ သိသိသာသာ ေလ်ာ့နည္းေနသည္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ေၾကာင္း ေဒါက္တာတားက ဆိုသည္။
အခ်ိဳ႕သည္ ေဆးလိပ္ျဖတ္သည့္အေနႏွင့္ ပီေကကို အစားထိုး စားေလ့ရွိေၾကာင္း၊ ထိုအေျခအေနကို ၾကာ
ျမင့္စြာ ျပဳလုပ္ျခင္းက အဆုတ္ကင္ဆာအစား ခံတြင္းကင္ဆာ ျဖစ္ေအာင္လုပ္ေနသည္ႏွင့္ အတူတူပင္ျဖစ္ ေၾကာင္း ေဒါက္တာတားက ေျပာၾကားသြားသည္။ ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံတြင္ ႏွစ္စဥ္လူဦးေရ (၅၀၀၀)ေက်ာ္တို႔သည္ ခံတြင္းကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏွင့္ ၾကံဳေတြ႕ေနရၿပီး ဆရာ၀န္မ်ားက ထိုျဖစ္ရပ္အတြက္ အရက္ေသာက္ျခင္း၊
ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းႏွင့္ ပီေကစားျခင္း အေလ့အထမ်ားကို အျပစ္တင္ေလ့ရွိသည္။ ယခင္သုေတသနျပဳလုပ္မႈ ရလဒ္မ်ားအရလည္း နီကိုတင္းသည္ အႀကိတ္မ်ား ႀကီးထြားလာမႈကို အားေပးေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားခဲ့သည္။ Source: DailyMail